Dronning Eufemias Gate - Barcode

Funksjon: Kontor / bolig / forretning / kulturformål
Oppdragstype: Nybygg
Oppdragsgiver: Oslo S Utvikling AS
Beliggenhet: Oslo
Ferdigstilt: 2010
Areal: 37.800 m2
Samarbeidspartner: Interiørarkitekt Beate Ellingsen AS (for kontordelen)

Bygget er nummer 2 etter PWC-bygget i den mye omtalte Barcode-rekken i Bjørvika, og består av 2 lange, smale lameller bundet sammen av en glasspalte. Bygget inneholder bl.a. forretninger i 1. etasje, kontorer fra 2.-16. etasje, og 53 leiligheter fra 9.-18. etasje.

I tråd med Barcode-konseptet er de 2 lamellene gitt helt ulik form og arkitektonisk uttykk.
Det overordnede målet har vært å se bygget som en del av rekkens overordnede helhet, der variasjon i høyder, former, materialer og uttrykk til sammen danner et arkitektonisk mangfold og språk som er nytt i norsk sammenheng.

Vestlamellen, med sitt skulpturelle uttrykk, ligger som en lys stenblokk der vindusåpningene nærmest er "hugget" ut av en monolittisk form. Stenelementene skaper relieffer i fasadene og danner skyggevirkninger som endres gjennom døgnet.
Østlamellen har et lett uttrykk der fasaden ligger som en tynn hud omkring hovedformen. Glass og metall ligger i samme liv og gjør lamellen presis og stram. Balkongene ligger som markante skiver som skyter seg ut av fasaden og gir beboerne mulighet til å ta i mot hele Bjørvika og fjorden som ligger foran dem.

Video om KLP-bygget.

Omtale af Barcode og KLP bygget på skyscrapercity.com

Fotos: SJ arkitekter